Quantcast
Channel: Naar social business » Inspiratie en ideeën
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Paul Miller tijdens het Congres Intranet 2014

$
0
0

Dit jaar niet op de beursvloer, maar aan de Costa Del Sol tijdens het Congres Intranet 2014. Gelukkig waren mijn collega’s aanwezig die de nieuwtjes, inzichten en lessen uit presentaties tijdens het evenement achteraf met  mij te delen. Toen ik een van mijn collega’s vroeg naar de presentatie die het meest was blijven hangen werd ik verwezen naar de presentatie van Paul Miller. Wat een geluksvogel ben ik dan weer dat hij dezelfde presentatie gaf tijdens een van de Campus Talks die te volgen is op Youtube.

Paul Miller (oprichter van de Digital Workplace Group en het Intranet Benchmarking Forum) trapte zijn presentatie af met een foto van zijn verblijf in Groot Brittannië. Niet om te pochen of om andere mensen jaloers te maken; het huis staat symbool voor een plek in de fysieke wereld waar hij zich goed en op zijn gemak voelt.

We optimaliseren ons leven door onze fysieke omgeving aan te passen

Eigenlijk heel bijzonder hoe mensen waarde hechten aan fysieke omgevingen. Door aanpassingen te doen in onze fysieke omgeving kunnen we menselijk gedrag ook manipuleren. Neem bijvoorbeeld de opzet van een supermarkt of verkeersdrempels in woonwijken.

Vanuit de wetenschap Ergonomie leren we fysieke plaatsen ook zo in te richten dat deze onze vitaliteit en productiviteit verhogen. Bij populaire werkgevers als Google en Microsoft wordt er dan ook zeer nauwkeurig nagedacht over hoe de werkplek ingericht dient te worden zodat mensen goed hun werk kunnen doen, maar ook gemakkelijk met elkaar in contact kunnen komen.

werkplekken

Fysieke wereld overtreft de digitale wereld

De ontwikkeling van de werkplek is veel tijd overheen gegaan. Vergelijk maar eens de gemiddelde werkplek in 1930 met die in 2014, dat is een groot contrast. “Wat nu met de digitale werkplek?”, vraagt Paul Miller. In de fysieke wereld zijn we ver gevorderd in architectuur, bouwkunde, stedenbouwkunde e.d. waardoor we in staat zijn op basis van afgesproken design principes fantastische dingen te maken en ontwerpen. “Online zijn dergelijke afspraken er nog niet. Elke developer heeft een eigen paradigma waar vanuit hij producten maakt”.

Online als equivalent van de fysieke wereld

De digitale wereld wordt wel steeds belangrijker. Terugkomend op het redesign van onze werkplek: de gemiddelde kantoormedewerker spendeert 75% van zijn of haar tijd online. Het wordt steeds belangrijker om ook online een plek te gaan ontwikkelen waar mensen zich op hun gemak voelen zoals zij dit op hun geliefde plekken in de fysieke wereld doen. Helaas doet de digitale wereld in dit geval nog onder voor de fysieke wereld.

Verlies door lage usability

Medewerkers zijn nog niet tevreden over hun digitale werkplek. Het intranet dat binnen veel bedrijven nog een belangrijke digitaal platform is, wordt slechts door weinig medewerkers gewaardeerd. Deze lage waardering neemt een aantal nadelige gevolgen met zich mee:

  • Lagere adoptie van de digitale tools

  • Verlies in productiviteit (mensen gebruiken de tools verkeerd)

  • Medewerkersontevredenheid

  • Hoger personeelsverloop

Grote aantal verschillende applicaties maakt het lastiger voor de gebruiker

We moeten dus volgens Paul Miller standaarden ontwikkelen voor applicaties binnen onze digitale werkplek. Onze digitale werkplek bestaat vaak uit een reeks van applicaties die vaak nog niet eens aan elkaar gekoppeld zijn. We gebruiken Dropbox om bestanden te delen, SharePoint als intranet, SAP als ERP systeem etc. etc. Deze van elkaar losstaande applicaties maken het niet gemakkelijker voor medewerkers om hun werk goed te kunnen doen.

Standaarden zijn niet de oplossing

Zelf geloof ik alleen niet in standaarden wanneer het gaat om het ontwikkelen van digitale applicaties. Het lijkt mij heel lastig om gebruikersvriendelijkheid vast te leggen in standaarden, puur omdat het om iets ongelofelijk subjectiefs gaat. Bij de ontwikkeling van elke nieuwe applicatie dien je naar mijn mening na te gaan met de gebruiker of dat de applicatie voldoet aan de verwachtingen en fijn is om mee te werken.

In de fysieke wereld zijn er op basis van standaarden buiten alle fantastische ontwikkelingen ook enorme fouten gemaakt. Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling van de Bijlmer. Onder het mom van “De stad van de toekomst” werd het nieuwe gebied door alle planologen en stedenbouwkundigen geprezen. Na verloop van tijd kwam men er achter dat de opzet van de wijk toch niet zo’n succes was.

Meten is weten

Het voordeel van digitale applicaties, is dat de gebruikersbeleving heel gemakkelijk te meten valt. Je kunt gemakkelijk A/B tests uitvoeren waardoor je snel kunt achterhalen welke opzet het beste werkt voor de gebruiker. Zolang je stap voor stap, in nauwe samenwerking met de eindgebruiker applicaties ontwikkeld, denk ik dat je een zeer gebruikersvriendelijke digitale werkplek kunt ontwikkelen.

De gedachte dat we de nadruk moeten leggen op de gebruikersbeleving- en gemak bij het ontwikkelen van een digitale werkplek sluit ik mij dus helemaal bij aan. Ik vraag mij alleen af of we door middel van design en ontwikkelingsstandaarden de gebruikersbeleving- en gemak kunnen verhogen.

The post Paul Miller tijdens het Congres Intranet 2014 appeared first on Naar social business.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images





Latest Images